Arbetar du med marknadsföring, PR eller extern kommunikation för ditt bolag bör en del av ditt intresse och arbetsuppgifter fokuseras på SEO -hur ert varumärke ter sig i Googles sökresultat. I första hand gäller detta ert varumärkesnamn som ni bör äga sökresultatet för, med äga menar jag att de första 10 träffarna bör vara positiva och ha er som avsändare. Det kan också vara relevant att era återförsäljare, partners, bloggare, journalister etc. är avsändare för några av de första träffarna för att bidra med trovärdighet. Målet bör hur som helst vara att sökningar för ert varumärke inte ger utrymme för konkurrenter, missnöjda kunder och negativa åsikter eller falska påståenden. Detta gäller även för era produktnamn, prioriterade tjänster, erbjudanden, kampanjer, nyckelpersoner m.m. Ta för vana att googla på era viktigaste sökord för att ta reda på om:
- Ni äger de första 10 träffarna i sökresultatet.
- Om resultatet är positivt eller negativt.
Är resultatet positivt är det inte lika avgörande att ni äger samtliga första 10 träffar i sökresultatet, är resultatet däremot negativt kan det vara läge att agera för att förhoppningsvis öka ytan i sökresultatet som talar till er fördel. Man kan aldrig plocka bort någon annans träffar ur Googles sökresultat utan istället kan ni skapa eget innehåll med förhoppningen att Google anser det relevant och att det därmed “trycker ner” de oönskade träffarna så långt det går -förhoppningsvis till placering elva (och därmed sida två).
En omfattande webbplats med många ingående länkar lyckas ofta väldigt bra i sökresultaten varför det kan vara svårt att “trycka ner” t ex Amazon, DN, Familjeliv eller liknande källor om du inte själv har en likvärdig webbplats. Mindre källor bör däremot gå att konkurrera ut genom att skapa innehåll på egna plattformar och/eller sociala kanaler. Google premierar sidor som har många ingående länkar, är uppdaterade relativt nyligen och matchar sökordet bäst. Se därför till att du har en landningssida med sökordsoptimerat innehåll som din målgrupp lätt kan sprida för att generera ingående länkar.
Självklart är den egna webbplatsen viktig för att skapa synlighet för ert varumärke. Det är dock svårt att ta många placeringar i samma sökresultat med endast en källa. Därför är det bra att arbeta med ytterligare kanaler för att öka möjligheten till synlighet i sökresultaten. När man väl behöver kommunikationskanalerna för att konkurrera ut negativa sökresultat är det dock sent påtänkt att skapa dem. Ett tips är därför att jobba kontinuerligt med Facebook, Google+, Mynewsdesk, Cision, Twitter, blogg, YouTube, Instagram, Pinterest eller andra kanaler som passar er verksamhet. Då har ni relevanta, upparbetade kanaler att ta till när behovet dyker upp för att ha rimlig chans att lyckas i konkurrensen.
Majoriteten av de som söker jobb, funderar på att byta leverantör, vill anlita en konsult etc. inleder sin research inför valet med att Googla. Utgå från dig själv, hur skulle du gjort? Missa inte chansen att visa upp ert företag från dess bästa sida genom att ta kontroll över hur ni är presenterade i sökresultaten samt hur ni står er i konkurrensen. När är det bäst att själv vara avsändare och när vinner ni på att andra talar för er?