Synergieffekter SEO/SEM – vad är vad?

En väldigt vanlig fråga när ämnet sök kommer på tal är huruvida man bör arbeta med SEO eller SEM, dvs det organiska s.k “förtjänade” resultatet, alternativt, det köpta/sponsrade resultatet. Eftersom vår mottaglighet att klicka på annonser varierar beroende på vad vi söker efter och att möjligheterna att arbeta med budskap och variationer ser olika ut för de två alternativen handlar valet sällan om antingen eller. Istället är en kombination utav SEO och SEM oftast den bästa lösningen.

För en kund som har en omfattande, innehållsrik webbplats med högt länkvärde kan det vara onödigt att köpa alltför många sponsrade länkar på de mest självklara sökorden eftersom troligheten är att man ändå syns på de första tio organiska träffarna i sökresultatet. Köper däremot konkurrenter annonser för dessa resultat kan det vara bra att konkurrera även i det sponsrade resultatet.

SEO är generellt sett ett mer långsiktigt sätt att arbeta på, du gör en investering i att säkerställa att era plattformar är tekniskt optimerade för sök och utbildar redaktörer eller webbcopys i att skapa SEO-vänligt innehåll för att därefter kunna arbeta konsekvent och strategiskt med att säkra er digitala närvaro för relevanta sökbegrepp och landningssidor.

SEM innebär en löpande kostnad med resultatet att ni driver trafik till er webbplats och betalar för varje gång någon klickar på en annons. SEM kräver dock fortfarande att ni skapar innehåll och landningssidor som matchar sökorden och motsvarar besökarnas förväntningar. När det handlar om snabbhet, som t ex när något inträffar som från ena dagen till nästa innebär en rejäl ökning i söktrafik på begrepp som tidigare varit ointressanta eller när du vill arbeta kampanjinriktat och ändra ditt budskap för ett sökresultat enkelt och ofta är SEM rätt alternativ. Det sponsrade resultatet kan ändras direkt när du uppdaterar en annons, det organiska resultatet ändras däremot bara när Google hunnit indexera uppdatering vilket kan ta flera dagar.

Vårt beteende skiljer sig också åt gällande när vi väljer att klicka på annonser i sökresultatet och när vi undviker att göra det. Är jag ute efter att köpa något är min benägenhet att klicka på en annons högre än om jag till exempel vill utvärdera, jämföra eller ha råd kring ett visst ämne. Med detta vill vi säga att en kombination av SEO och SEM i din sökstrategi oftast är det bästa. Då kan du både jobba långsiktigt med att bygga upp en omfattande närvaro i det organiska sökresultatet med eget innehåll och komplettera med annonser för de begrepp du kanske har svårt att synas för eller vill kunna agera snabbt på.

Hör gärna av dig till oss om du funderar över din sökstrategi och vill ha hjälp med att forma denna samt komma igång med ditt sökarbete.